alhamdulillah...betunang jugak akhirnya..yeppi

Assalammualaikum,saya rasa syukur tak terhinnga kerana telah bertunang...walaupun umur ini masih muda tetapi itu semua takdir tuhan...hehehe....hikhik..jgn gataila syitah..lambat lagi kamu dgn mende2 ni semua..

abg sedare ku tahniah ye atas pertungan anda dgn kak hafizah..anyway knape tunang anda mcm pernah saya lihat sebelum ni..??familiar sungguhla....mcm ade keje dkat shopping complex...yeke???
xpela...fxpyh fikirla...tp yg paling menarik perhatian saya ni,semua hantaran pihak laki kpd pihak perempuan warne pink..sungguh menngoda~..hikhik....siap ada lampu disco plak tu utk bekas cincin..hamboiiii....hikhik


ni hantarannye...

oppss hahaha....

as u can see ada lampu disco dkat atas bekas cincin tu...
anyway...byk lagi hntaran..tp watpe nk tunjuk semua....xde pekdah pun..hehehe
and pagi tu actually saya nak pergi gathering dgn kwn2 saya di KFC..tapi mak x kasi pulak.. mak riso sbb saya xde knderaan nk pergi sane..but saya nak pergi jgak..then, my beloved sister gave me some advice..dia kate ''kamu pergi dalam mak kamu tgh xberapa nak bagi tu,pikirla...mesti ada sumting yg x baik berlaku'..then..i realized..its true..then,saya ikut mak saya dalam hati yg agak pilu...

saya seronok sbb saya pegang dulang yg cntik....hehe

my siblings..yg pakai baju wane hitam tu kembar abg musa and his name is isa,same age..and next Chinese new year, die plak akan bertunang ngn org kelantan..



and men in the green shirt is abg musa...sama x muka dgn abg isa??
adik beradik abg musa ada 7 org..6 hero and 1 heroin..hikhik..semuaaaaaaaaaanya hensem2...ada sorg yg pling hnsem..abg amin muka mcm "NAMA SAYA RAIN''...
\
ni tunang abg musa...
ok that is all...
assalammualaikum...papai




sukenye lagu ni

Assalammualaikum..
tadi saya pergi rumah org kahwin dkat melaka,lepas tu mereka pasang satu lagu tu,saya dengar terus saya rasa hati saya macam graaaaab...hehehe...sedap lagu ni


walaupun lagu ni tidaklah ada kaitan dengan diri saya tapi saya suka je..hehe
tapi saya tgk penyanyi ni nyanyikan lagu ni utk peminatnya yg always sokong dia sampai dia nangis bila nyanyi lagu ni...


penyanyi ni marc anthony bekas suami j-lo (jennifer lopez)
mak saya kate lagu ni dah lameeeeela....
hehehe.....saya tahu lagu ni dah lame..apa salahnye untuk saya suka kn2???

inikah yang dikatakan budi bahasa budaya kita??

perlu saya highlightkan pada perkataan budi bahasa budaya kita sbb ape??sbb ada beberapa contoh yg saya rasa lgsg x menepati 'budi bahasa budaya kita'..saya mengalaminya sendiri...

Kes 1
lokasi : THAI KUANG BOOKSTORE SDN BHD,MAKHOTA PARADE,MELAKA

-saya masuk kedalam kedai buku tersebut sambil memegang beg plastik baju lalu seorang pekerja wanita melayu yang bertudung  memetik jarinya menunjuk2 beg plastik saya sambil menunding keluar dari kedai.Lantas saya keluar terus dgn kedai dgn perasaan yang berbaur geram,sedih, dan sakit hati.Dalam hati saya berkata,tak bolehke cakap elok2..perluke buat mcm tu..??

inikah yang dikatakan budi bahasa budaya kita??

Kes 2
lokasi : Pasar Malam di Cameron Highland

-ketika saya berjalan2 di sekitar pasar malam,tiba-tiba hujan turun dgn lebatnya,nasib baiklah saya membawa payung bersama2 dgn saya,saya menggunakan payung itu utk kembali ke kereta ayah saya,namun hujan turun dgn lebat lagi,saya berteduh sedikit di tepi gerai seorang wanita yang berusia dlm linkungan 50 an yang berbangsa cina. Saya tidak perasan saya menyengetkan payung saya kearah barang jualannya.Lantas aunt tersebut bukan menegur saya tetapi menengkin saya."hei,angkat you punya payung,habis barang saya basah!!"Lantas saya meminta maaf atas kesilapan saya,lantas saya keluar dari gerai tersebut. 

inikah yang dikatakan budi bahasa budaya kita???

Kes 3
lokasi : JABATAN PENDAFTARAN NEGARA,PERAK

- abang saya mahu menguruskan kad pengenalannya yang hilang, dia bukanlah selalu pergi ke jabatan tersebut.Dia berjalan ke kaunter pertanyaan hanya untuk bertanyakan sesuatu di kaunter tersebut.Lantas seorang pakcik guard menengking abang saya "Kau buat apa dekat sini???bukan disini tempatnya..!!'' Lantas abang saya pergi dengan hati yang geram.Abang saya menceritakan hal tersebut kpd ibu saya, abang saya cerita ''kalau di jepun kan mak,org macam pakcik tu siap tolong along perlu buat apa, bahasa mereka Ya Allah boleh buat org nangis terharu,tapi mak sakitnya hati along pak guard buat mcm tu dkat along''.

inikah yang dikatakan budi bahasa budaya kita????????

kenapa kita perlu marah apabila bangsa kita memuji bangsa org lain??sepatutnya marah diri sendiri,perbetulkan diri sendiri sebelum nak marah org lain..


saya berdoa agar mereka yang selalu tidak berbudi bahasa ini akan berbudi bahasa tidak kita dimana jua mereka berada. Bila sekali kita tidak berbudi bahasa bukankah akan menyakitkan hati org sekeliling kita,dan kita akan mendapat dosa.

maaf mungkin penggunaan bahasa saya kurang baik sbb saya dah lama tinggalkn bahasa melayu ni..hehe

sahabat itu penting kerana yang pentingnya itu adalah ukhuwah

sahabat2 lamaku...
ukhuwah yang kita bina ini harus kita genggam seerat yang mungkin,
jangan biarkan ada renggangan yang boleh memutuskan genggaman,
kerana apabila terputus memang susah utk digenggam kembali,
dengan itu,
agar genggaman tidak pernah putus...
niatkanlah ukhuwah kita bina ini kerana Allah yang Maha Esa,
dengan itu ukhuwah persahabatan kita kekal hingga ke syurga abadi......

sayang sahabat2ku...
rindu melihat senyuman mereka
rindu mendengar gelak tawa mereka
rindu untuk menangis bersama2
rindu untuk berpakat sama2
rindu segalanya
yang paling ku rindu....
rindu mu sahabat kerana ALLAH TAALA..

puisi ini direka khas oleh miss azzahra kepada sahabat lamanya
senarai nama2 sahabat lamanya tidak menunjukkan sebarang ranking
semuanya tetap sahabatnya..tiada sedikit pun membezakan ukhuwah antara sahabt2nya
tidak semestinya yang terakhir itu adalah orang yang kurang disukai..TIDAK SAMA SEKALI!
semuanya sahabt2 yang miss azzahra sayangi
*sahabat2 ni yang kita lalui pahit dan manis kenangan itu bersama...
 fazira,syazwani,farhana,hamizah,ainnur,sakinah,nadirah,mai,asma,ashikin, liyana,aisyah,saadah,afiqah..

sahabat2ku engkaulah sahabat yang terbbbbaaaeeeekkk dunia akhiraat!!
yesss!!

alfatihah

Assalammualaikum..
semalam ada seorang cikgu sekolah rendah saya meninggal dunia ketika bersalin,innalillahiwainnailaihiraji'un..yang seronok mndengar cikgu tersebut mninggal pada ummul ayyam..iaitu penghulu segala hari,hari jumaat..pada waktu solat jumaat dilaksanakan.Yang sedih ketika mendapat tahu bayi almarhumah cikgu tersebut turut meninggal yang masih berada dirahim almarhumah cikgu tersebut.
alfatihah untuk cikgu rusnani..



almarhumah cikgu rusnaini yang duduk sorang2 tu..

semoga Allah merahmati almarhumah
semoga ruh almarhumah cikgu rusnani ditempatkan dikalangan orang beriman.amin~

gulai tempoyakku yang amattt pedas

Assalammualaikum..semalam aku masak gulai tempoyak utk makan tgh hari...biar mak aku pulak relakss sebab waktu kecik dulu mak aku yg berhempas pulas nak bg anak2nye makan..skrg ni aku pulak perlu berhempas pulas..

pada mulanya ya Allah malasnyeeeee nak masak utk lunch meal..mak siap dh pergi kedai beli barang mntah utk masak..lepas tu aku pulak yg buat hal malas masak....aku kuatkan diri aku masuk dapur..muka aku waktu tu ya Allah...mencuka....tapi aku sedar ni semua angkara syaitan yang bisik dkat aku supaya jadi anak derhaka bagi ibu aku sedih tgk perangai anak dia ni yg x mengenang jasa...waktu tu cepat2 aku taawuz banyak kali....

selepas aku taawuz..alhamdulillah syukur sgt..sbb emosi aku dah stabil..malas kian hilang sikit demi sedikit...
aku pun start plan nak masak ape..so my decision adalah masak gulai tempoyak ikan (tenggiri)..hehe..x penah dibuat org..tp mak aku kate masak je.ikan tenggiri bakar..n sup cendawan..aku pun masakla..sebelum tu aku tgk dulu resepi dkat internet..sepintas lalu...dan aku pun masak...

waktu aku nak tumbuk cabai burung a.k.a cili api, aku ambil xsilap aku 7 biji cabai burung ke lebih??aku pun x perasan tp yg penting bykk...bila dah tumbuk aku masuk dlm periuk..then masak seperti biasa..bila dah siap masak aku rasa,then aku servekn diatas meja makan,disebbkn mak aku puasa semalam ,mak aku makan waktu berbuka,tapi adik aku makan tgh hari...aku pulak aku x mkn nasi..so aku x mknla gulai tempoyak aku,adik aku kata ''alang masuk cabai terlebih ke?'' aku pun iye kn je..aku x rasa apa apa pun waktu tu..

esoknya,iaitu hari ni,mak aku cerita yang mak aku sakit perut sangat2..sampai pukul 2 pagi,mak aku kata sbb makan gulai tempoyak kot,tapi mak aku xnak bg aku terasa hati mak aku kata ''ke perut mak yg meragam ni?..''

aku dgn serba salah aku minx maaf dkat mak aku..yg sakit perut tu mungkin dsebabkn gulai tempoyak aku yg terlampau pedas..lepas ni aku akn masak dgn lebih berhati2..

Sesungguhnya Allah mencintai dan mengasihi orang yang bila mengerjakan sesuatu, selalu memperbaguskan / menyempurnakan perbuatannya.''hadith qudsi

merujuk dgn hadith ni..aku akan berusaha menjadi orang yg tekun dan teliti ketika masak jadi masakan aku xkn memudaratkan orang lain..

mgkin disbbkan aku nak masakn aku pedas mcm opah aku so aku pun terbubuh cabai burung byk..

ok....assalammualaikum..






  

15 ciri ciri wanita syurga

                      

1. Bertakwa.
2. Beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya, rasul-rasul-Nya, hari kiamat, dan beriman kepada takdir yang baik mahupun yang buruk.
3. Bersaksi bahawa tiada yang berhak disembah kecuali Allah, bersaksi bahawa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya, mendirikan solat, menunaikan zakat, berpuasa bulan Ramadan, dan menunaikan haji bagi yang mampu.
4. Ihsan, iaitu beribadah kepada Allah seakan-akan melihat Allah, jika dia tidak dapat melihat Allah, dia mengetahui bahawa Allah melihat dirinya.
5. Ikhlas beribadah semata-mata kepada Allah, tawakal kepada Allah, mencintai Allah dan Rasul-Nya, takut terhadap azab Allah, mengharap rahmat Allah, bertaubat kepada-Nya dan bersabar atas segala takdir Allah serta mensyukuri segala kenikmatan yang diberikan kepadanya.
6. Gemar membaca al-Quran dan berusaha memahaminya, berzikir mengingati Allah ketika sendiri atau bersama orang dan sentiasa berdoa kepada Allah.
7. Menghidupkan amar makruf dan nahi mungkar pada keluarga dan masyarakat.
8. Berbuat baik (ihsan) kepada tetangga, anak yatim, fakir miskin, dan seluruh makhluk, serta berbuat baik terhadap haiwan ternakan yang dimiliki.
9. Menyambung tali persaudaraan terhadap orang yang memutuskannya, memberi kepada orang, menahan pemberian kepada dirinya, dan memaafkan orang yang menzaliminya.
10. Adil dalam segala perkara dan bersikap adil terhadap seluruh makhluk.
11. Menjaga lisannya daripada perkataan dusta, saksi palsu dan menceritakan kejelekan orang lain (ghibah).
13. Menepati janji dan amanah yang diberikan kepadanya.
14. Berbakti kepada kedua-dua orang tua.
15. Menyambung silaturahim dengan keluarganya, sahabat terdekat dan jauh.

kredit:iluvislam.com

jalan jalan di pangkor.!!

Assalammualaikum..jumaat yang lepas,aku,mak aku n adik ikut ayah aku kursus ape ntah..dkat pangkor.selama 3 hari 2 mlm..semua lecturer KMpk ade kursus dkat pangkor...so aku x nak mmbuang cuti aku ni sbgai cuti yang membingungkan ini dgn ikut ayh aku pergi kursus..yeayyy...hehehe..walaupun aku just jalan2 dkat sekitar resort tu je..tp x pe...aku seronok sbb aku dpt melihat ciptaan Allah yg begituuuuu indahhh sekali..iaitu laut yang membiru+hijau dan gunung yang menghijau..subhanallah..alhamdulillah...nama rsort yang aku pergi tu Teluk Dalam Beach resort.
mungkin aku sdikit sunyi sbb adik beradik aku x semua yg ikut..tp aku rasa tenang dan aman di pulau tu...hehe..x rungsing langsung..
                                                                     di pangkin rumah
                                            nampak kecik dr luar..tp..haa..ambik kau besa kat dlm 

                                         
                                          tibalah masa utnk ke pantai ...wuuhuuu
                                                     aku paling suka port ni la....cntik sgt

 bila aku tgk pntai ni...aku rasa tenang dr dalam hanya Allah shj yang tahu...sampai boleh karang puisi ketenangan waktu tgk pntai ni..heheheh...aku tgk ketam lari2 masuk dlm lubang kecil dkat pasir pntai....aku kejar..urmm mmg xla kn....hehehe....tp dlm masa yg sama...aku tgk ombak pntai yg beralun dr setiap sudut pntai...subhanallah indahnya ciptaan Allah...Allah itu maha kaya...                         

tutorial header bergerak senget

Assalammualaikum..harini secara tiba tiba nk buat tutorial..walaupun belambak blogger buat tutorial untuk mencomelkan blog..saya pun nak buat jgak la tuto..untuk membantu kwan yang nk comelkn blog..walaupun blog saya ni xla seberapa..seperti header saya..bergerak ketepi kn..senang je..

1. Dashboard >Design > Edit Html

2. Cari code dibawah ni, untuk memudahkan pencarian ape lg sudah semestinya tekan Ctrl+F

        /* Header 

dah jumpe??ok bile dah jumpe..

3. Copy code dibawah ni and then paste it bawah code di no 2.

         .header:hover{

        padding-left: 140px;

        -webkit-transition-duration: 1s;

        }

so ada beberapa jenis gerakan,so yg saya dpt bg dua gerakan shj:

code kalau nak header bergerak ke tepi

        .header:hover{

        padding-left: 140px;

        -webkit-transition-duration: 1s;

        }

code kalau nak header menjadi senget

        .header:hover{

        -webkit-transition-duration: 1s;

        -moz-transform: rotate(6deg);

        -webkit-transform: rotate(6deg);

        }

  sebelum save tu preview dulu..kalau x menyesal nnti x jadi..kan susah nk cari code balik..hehe..

ok..dah jadi? ape lagi SAVE ye...okbai...

tutorial header bergerak senget

Assalammualaikum..harini secara tiba tiba nk buat tutorial..walaupun belambak blogger buat tutorial untuk mencomelkan blog..saya pun nak buat jgak la tuto..untuk membantu kwan yang nk comelkn blog..walaupun blog saya ni xla seberapa..seperti header saya..bergerak ketepi kn..senang je..

1. Dashboard >Design > Edit Html

2. Cari code dibawah ni, untuk memudahkan pencarian ape lg sudah semestinya tekan Ctrl+F

        /* Header 

dah jumpe??ok bile dah jumpe..

3. Copy code dibawah ni and then paste it bawah code di no 2.

         .header:hover{

        padding-left: 140px;

        -webkit-transition-duration: 1s;

        }

so ada beberapa jenis gerakan,so yg saya dpt bg dua gerakan shj:

code kalau nak header bergerak ke tepi

        .header:hover{

        padding-left: 140px;

        -webkit-transition-duration: 1s;

        }

code kalau nak header menjadi senget

        .header:hover{

        -webkit-transition-duration: 1s;

        -moz-transform: rotate(6deg);

        -webkit-transform: rotate(6deg);

        }

  sebelum save tu preview dulu..kalau x menyesal nnti x jadi..kan susah nk cari code balik..hehe..

ok..dah jadi? ape lagi SAVE ye...okbai...

kisah rayaku..

Assalammualaikum,harini aku nak cerita sikit pasal hari raya tahun ni.Walaupun cerita lama..tapi saja nak cerita.sebab raya kali ni lain skit..sebab kawan abang aku join balik malaysia..Abang aku study di Universiti Saitama,Japan..

Kawan sekelas English dia nak ikut abang aku balik Malaysia..actually..not at all..die just nak ikut abang aku melancong2 je..sbb abg aku suka melancong bila xde kelas or cuti..yeke..???rasenyela...hehehe..
nama kawan abang aku tu Yuki Udagawa,ayah aku panggil yuki edugawa...main bantai je hahaha.Abang aku cakap orang jepun ni ada 2 jenis satu yg open minded satu lagi yang x open minded.

Yang open minded tu yang suka pergi melancong,cari pengalaman baru,suasana baru,peramah,kalau yang x open minded tu yang suka duduk kawasan tu je,x keluar2,xperamah,ni abang aku la yang cakap.Yuki ni dalam kategori open minded sebab dia mmg suka melancong,kaki x pernah nak rehat berjalan je kejenye.Yuki ni ambik kos English..so mmg sng untuk communicate dgn org.

Waktu seminggu sebelum raya,abang aku tiba di Malaysia.Abang aku bawak Yuki jalan2 round dkat KL,Melaka sebelum balik Perak,my hometown.Lepas abis melancong,abg aku naik ets dgn Yuki dr kl cntral smpai ke ipoh.Abg aku kata ets mcm naik aeroplane sejuk ya amat..sampai je Perak terus bawak Yuki ke Hotel Bajet dkat Simpang Pulai,Yuki gelak2 sbb die kate Malaysia punye harga murrrrraahhh ya amat2..mmg le Yuki oii ate kome punye harge mahal bebeno..keluar loghat perak aku ni..hahah..lepas tu
kami bawak yuki makan dkat restoran sate kajang dkat gunung rapat,yuki cakap 'sodap'..Yuki boleh ckp melayu skit2 sbb abg aku ajar dia sebelum dtg malaysia ni..yang pakai baju putih tu la Yuki..kemeja belang2 tu abang aku

ni dekat melaka
bila esoknya nak raya,Yuki dan abang aku balik kampung belah ayah aku..mereka balik awal daripada kami sekeluarga sbb abg aku nk bwk Yuki jln2 tgk pemandangan dkat kampung..Yuki sungguhla teruja,..
bila balik kampung,sedara mara aku semuanya ada..hmm..dorang seronokla..mane pernah tgk org jepun ni depan mata..sekali tiba2 ada depan mata..ambik peluangla dorang..hehehe,ni bukan mengutuk bagitawu yg realitinya.
bila first raya
yuki dapat hadiah baju melayu dr mak aku.tahun ni tema wane pink so dia dpt baju melayu wane pink.Dia suka sgt2..orang pergi solat raya dia pun join skali,die duduk dkat luar masjid lpas tu snap picture pmandangn skitar kmpung blah bpak aku.lepas abis soalat raya,sarapan..waktu sarapan opah aku masak bihun lepas tu Yuki makan mcm mkn spaghetti..xpela asalkn mkn
ni gambar sedara mara aku belah bapak aku
seperti biasa yuki yg pink pekat tu,abg aku pink pelan
opah aku sebenanye nak peluk abg aku je tp tepeluk Yuki
time ni yuki belajar bahasa melayu..yuki ni cepat tangkap dan ingatan yg kuat
gambar family+yuki
gambar family aku+yuki
ok.sebenanye banyak lagi gmbar,tapi aku masukkn gambar ni dh cukup utk ceritakn yg raya aku kalini mmg best,sbb adanya Yuki ni..lagi meriah..lgpun mak aku anggap yuki ni anak.so aku ada lah abg angkat sorang,ada org tanya siapa ni dkat ayah aku lepas tu ayah aku cakap ni anak angkat..secara rasminya ayah aku isytiharkn Yuki Udagawa anak angkat die..hmm nk buat mcm mne redha jela..
tahun dpan bulan 8 Yuki dtg Malaysia lg..huhu
ok smpai sni je cerita aku...
ok bye..










subhanallah.....

assalammualaikum...
tgh hari td...parents aku pergi kenduri kahwin
tapi aku x pergi sbb
aku malas nak makan tgh hari...
lepas tu..aku panggil comel..
comel tu kucing baru aku..
baru je bela...
flashback..~
3 minggu lepas aku terdengar bunyi anak kucing yng meng'iyau' xberhenti..di belakang rumah ku
ketika itu aku tgh basuh pinggan mangkuk di dapur
aku tanya mak aku..
mak aku kata tu bunyi burung..
tapi hati aku rasa x sedap hati...
aku meminta mak aku utk melihat keadaan yang sebenarnya..
memang betul...
bunyi tadi bunyi anak kucing..
mak aku beritahu anak kucing tersebut ada 2 ekor satu dah mati kene lenyek dek kereta..
satu lagi iaitu comel..mengiyau tak berhenti melihat abg/kakaknya mati...
sungguh x perihatin langsung manusia tersebut...
tahu ingin menyelesaikan hal duniawi sahaja....
x berperikemanusiaan betul..
pada ketika itu..pekerja DBI (dewan bandaraya ipoh)
sedang mengutip sampah..
dibelakang rumah ku..
syukur dan amat berterima kasih kepada seorang pekerja india yang mengambil mayat kucing itu dan membawa bersama2nya..
aku dengan segeranya memanggil adikku aku safwan untuk mengambil anak kucing yang masih hidup itu..
kemudian safwan yang baru shj lepas mandi bergegas ke belakang rumah...untuk mengambil anak kucing yang masih hidup tu..
apabila safwan membawa kucing itu masuk kedalam rumah..
aku rasa kasihan sangat pada kucing trsebut..lantas aku memanggil kakak ku utk memandikannya,...
aku menyuruh safwan membeli susu kucing..
safwan lantas membeli susu kucing..
aku hanya duduk termanggu..berfikir sejenak...
aku memang nak sgt kucing..
sbb aku sukakan kucing...
aku berdoa dan terus berdoa untuk memberikanku kucing...
sbb aku rasa sunyi sorang2 dirumah...
parents aku kerja..
aku yang cuti 3 bulan membantu ibu bapa membuat kerja rumah..
Allah telah memakbulkn doaku..
subhanallah syukur..alhamdulillah ya Allah...
sekarang comel sihat walafiat..
hyperactive lg tu...
suka gigit tangan orang...
tp x pe..comel ttp comel..
 
muka comel penuh dengan kesedihan
gambar ni hari pertama comel tinggal dirumahku
selepas 3 minggu~
mata comel makin membulat dan comel makin gebu..hehehe
tu teddy bear kesayangan comel...
sekarang muka comel penuh dgn kegembiraan..
alhamdulillah...~

hidup tidak selalunya indah

assalammualaikum..
hehehe..
sebenarnya tajuk tu xde kaitan pun
saje je nk tulis...
nak imbas balik memori di nilai...
lepas abih je exam...
kami satu dorm...(ade yg dh balik kampung)
pergi ke iceroom mkn2..
iceroom tu satu restaurant..
name je iceroom tp x ice langsung...
kami jalan2 same2..
ape yg seronoknye...
in every step we walked.. we snapping picture
gambar langit pun nak snap..
every moment..
x missed satu pun